Witte tantra yoga
White Tantric Yoga. Eerst een mogelijk misverstand uit de weg ruimen, want deze meditatievorm is niet te verwarren met erotiek of seksualiteit, maar heeft alles te maken met energie.
Een klein stukje terug. Waarom doen we yoga? Om het lichaam en onze systemen te versterken. Denk aan het zenuwstelsel, het ademsysteem, het spieren- en klierenstelsel en meer. Om goed te kunnen zitten als we mediteren. En waarom mediteren we? Meditatie, met of zonder mantra of beweging, geeft ons de kans de mind te focussen, te versterken en te verschonen.
We hebben duizenden gedachten, emoties, sensaties, verlangens en fantasieën. Van de meeste daarvan zijn we ons amper bewust. Meditatie is een manier om ons bewust te worden van het nonstop geklets van onze minds. Meditatie is ook een manier om de mind te trainen en als het ware ‘op te schonen’.
Maar er is ook een stuk in onze Mind waar we niet bij kunnen. Het onderbewuste. Het gebied waarin de schade, opgelopen in het leven, veilig opgeborgen zit. Ondanks de dikke deksel sijpelt er toch wel eens iets door en dat laat zich zien in ons gedrag. Als er veel blokkades en verstoringen zijn, brengt het zwaarte, verdriet en stress met zich mee. Hoe geweldig zou het zijn om dat los te kunnen laten en wat lichter door het leven te gaan?
Daarvoor is de witte tantra yoga. Zie het als een soort industriële stofzuiger. Als een grondige reiniging van je onderbewuste, je patronen en angsten, dat deel waarvan je je misschien niet zozeer bewust bent, maar dat je wel meedraagt in het leven.
Witte tantra yoga is de meest krachtige meditatie die er is, maar je kunt niet ‘zomaar een beetje de tantra in.’ Het vraagt voorbereiding, een heleboel mensen bij elkaar, het heeft een protocol en een methodiek. Nieuwsgierig? Lees het blog: Mijn eerste witte tantra
De witte tantra die we op het Kundalini Yoga festival doen, is iets anders van opzet dan wat hierboven wordt beschreven. In de tantra zoals die wordt gegeven zit je in lange rijen naast elkaar en recht tegenover je partner van de dag.
Tijdens het festival zijn er twee cirkels. Een buitencirkel en een binnencirkel. Je zit nog steeds tegenover je partner, maar de energie is anders doordat we cirkels vormen. In het midden is ruimte voor de muzikanten, die de mantra’s begeleiden. In deze cirkels is iedereen in de sangat gelijk, niemand is hoger of lager, we levelen allemaal uit in onze cirkel van energie. Wahe Guru!
Blog auteur: Atma Ranprya (Marija)